Vårt stora EKO-nätverk av samarbetspartners!
Genom att jämföra olika banker och långivare innan du lånar pengar kan du få ett mer fördelaktigt låneerbjudande med bättre villkor och lägre ränta.
Långivare baserar räntan på flera faktorer, inklusive din ekonomiska situation och din förmåga att återbetala lånet. Eftersom olika långivare värderar dessa faktorer olika kan räntor och villkor skilja sig åt. Det är därför viktigt att jämföra lån från flera aktörer innan du gör ditt val.
Kostnader vid lån
När du lånar pengar betalar du inte bara lånebeloppet. Om du lånar 50 000 kronor kan det tillkomma en uppläggningsavgift på upp till 500 kronor och en eventuell faktureringsavgift på 50-75 kronor. Räntekostnaden beror på den ränta som tillämpas. Till exempel, med en ränta på 7% skulle du betala 292 kronor i månaden, vilket leder till en total kostnad på 67 520 kronor över 5 år.
Exempel på kostnader vid olika lånebelopp:
Så här hittar du lån med låg ränta
För att få lån med låg ränta är det viktigt att jämföra långivare. Räntan sätts individuellt och påverkas av ditt lånebelopp och din återbetalningsförmåga.
Vad är en låg ränta?
Låg ränta kan variera beroende på låntyp och din ekonomiska situation. Jämför olika lån för att hitta det som passar dig bäst. Fokusera på den effektiva räntan, som inkluderar alla kostnader kopplade till lånet.
Faktorer som påverkar räntan
Räntan sätts individuellt och beror på ditt lånebelopp, din återbetalningsförmåga och befintliga skulder. Ju bättre din ekonomi är, desto lägre ränta kan du få.
Öka chanserna till lån
Ha en medsökande eller se till att inte ha några betalningsanmärkningar för att öka dina chanser till ett bra låneerbjudande.
Ränteavdrag
Räntekostnader är avdragsgilla upp till 30% på din deklaration.
Amorteringstyper
Det finns annuitetslån, där beloppet är fast varje månad men med varierande amorterings- och ränteandelar, samt rak amortering, där en fast summa betalas varje månad.
Varför låna pengar?
Tänk på vilket lån som passar dig bäst, oavsett om det gäller att köpa bostad, resa eller samla dyra lån.
Olika typer av lån:
Krav för lån
För att få lån måste du hos de flesta banker eller kreditinstitut vara över 18 år, folkbokförd i Sverige och ha betalat eventuella skulder hos Kronofogden.
Betalningsanmärkningar kan ibland accepteras av vissa aktörer, men ej alla.
Låneförmedlaren kan samarbeta med både banker och andra långivare. Låneförmedlarna lämnar kortfattad information om vilka slags lån de olika långivarna erbjuder och ibland står det hur mycket de maximalt lånar ut och vilka räntor de erbjuder.
För den som har en betalningsanmärkning kan det vara svårt att få nya lån. Vissa låneförmedlare samarbetar med långivare som kan erbjuda lån även om du har en anmärkning, om kreditprövningen i övrigt visar att du har tillräcklig återbetalningsförmåga.
Det kostar oftast ingenting att ansöka om lån hos en låneförmedlare. I stället får låneförmedlaren betalt från de långivare som de samarbetar med. Om förmedlingen gäller ett bolån ska det stå exakt hur mycket förmedlaren fått i ersättning för ditt lån i ett faktablad som du får från långivaren innan du accepterar lånet.
Du förbinder dig inte att ta något lån när du ansöker hos en låneförmedlare. Du blir bunden först när du har accepterat och godkänt ett låneerbjudande från en viss långivare.
När du ansöker om ett lån tar låneförmedlaren en kreditupplysning. Den förmedlas vidare till de banker och andra långivare som förmedlaren samarbetar med. Därför behöver inte varje långivare ta en egen kreditupplysning och det blir enbart en enda notering i kreditupplysningsregistret om att det tagits en kreditupplysning. Vissa långivare kan ändå komplettera med att ta en egen kreditupplysning (eller som det också kallas, göra en omfrågning) hos något annat kreditupplysningsföretag än det som låneförmedlaren använder sig av.
Kreditprövningen
Det är långivaren som gör en vanlig kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Långivaren väljer sedan om man vill erbjuda dig ett lån.
De långivare som är intresserade av att erbjuda dig ett lån skickar erbjudandet till dig via förmedlaren. Antingen får du erbjudandena löpande, eller så får du en sammanställning. När du får dina låneerbjudanden bör du gå igenom dem noggrant och se vilka villkor man erbjuder dig innan du bestämmer dig.
När du valt det lån du vill ha ingår du sen själva låneavtalet med långivaren. Lånehandlingarna får du från långivaren, antingen via post eller digitalt. Du godkänner lånet genom att skicka tillbaka ett underskrivet exemplar av lånehandlingen, eller så godkänner du låneavtalet digitalt, till exempel med bank-id. Rutinerna kan variera lite hos olika långivare.
Om du får erbjudanden om ett samlingslån är det viktigt att du jämför kostnaderna för dina nuvarande lån med det nya lånet så att det verkligen blir billigare.
Annuitetslån över 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr.
Vid 8,67 % rörlig ränta är den effektiva årsräntan 9,02 % för ett annuitetslån på 165 000 kr med 10 års återbetalningstid med tot. 120 återbetalningar, uppläggningsavgift 0 kr och aviavgift 0 kr med autogiro. Givet oförändrad ränta och aviavgift blir tot. belopp att återbetala 247 725 kr och månadskostnaden 2 072 kr.
Om den effektiva räntan är 13,04% vid ett lån på 100.000 kr, återbetalningstid 5 år (60 återbetalningar), aviseringsavgift 10 kr, uppläggningsavgift 399 kr och exempelränta på 11,9% blir totalt belopp att återbetala 134.163 kr, alltså 2.229 kr/mån.
Vid ett kreditbelopp om 100 000 kr med rörlig årsränta om 10,65%, 8 års löptid (återbetalningstid), 96 återbetalningar, en uppläggningsavgift på 0 kr och en aviavgift om 10 kr uppgår den effektiva räntan till 11,39 %. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 1562 kr och det sammanlagda beloppet att betala blir 150 852 kr.
Meddelandet nedan står ofta med om det du är på väg att ansöka om rör sig om en högkostnadskredit:
"Det här är en högkostnadskredit.
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se"
EKO.se © 2024 - För allas privatekonomi
Vi använder cookies för att se vad som sker på hemsidan samt för att optimera allas webbplatsupplevelse. Genom att acceptera användningen av cookies kommer data att aggregeras med all annan användardata - så att vi kan se trenden för vad alla användare vill ha för innehåll på hemsidan.